Ενδεικτικά Καθήκοντα εφημερευόντων εκπαιδευτικών

1. Οι εφημερεύοντες προέρχονται στο σχολείο τουλάχιστον 15 λεπτά πριν από την έναρξη των μαθημάτων και αποχωρούν μετά τη λήξη τους, αφού πρώτα φύγουν όλοι οι μαθητές.

2. Ελέγχουν την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων και της αυλής.

3. Με το χτύπημα του κουδουνιού κλειδώνουν την πόρτα εισόδου του σχολείου.

4. Φροντίζουν για τη σύνταξη των μαθητών στην πρωινή προσευχή.

5. Είναι αρμόδιοι για την τήρηση του ωραρίου διδασκαλίας και των διαλειμμάτων (κουδούνι).

6. Συνεργάζονται με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς για την αποχώρηση όλων των μαθητών από τις αίθουσες κατά τα διαλείμματα και κατά τη λήξη του διδακτικού ωραρίου.

7. Επιτηρούν τους μαθητές στα διαλείμματα κατανέμοντας μεταξύ των (οι εφημερεύοντες εκπαιδευτικοί) τους χώρους, έτσι ώστε να υπάρχει παντού επίβλεψη, η οποία είναι απαραίτητη για την ασφάλεια των μαθητών και αποτελεί πρώτιστο μέλημα.

8. Μεριμνούν για την πρόληψη ατυχημάτων, επιλύουν διαφορές μεταξύ μαθητών και δεν επιτρέπουν την έξοδό τους από το σχολείο.

9. Απαγορεύουν παιχνίδια με τη μπάλα στα διαλείμματα.

10. Προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες μαζί με το δάσκαλο της τάξης και τους υπεύθυνους του φαρμακείου σε περίπτωση τραυματισμού μαθητή.

11. Ελέγχουν όλο τον αύλειο χώρο, ώστε να αποτρέπεται η προσέγγιση ή η είσοδος ατόμων, που δεν έχουν σχέση με τη σχολική κοινότητα και δεν είναι δικαιολογημένη η εκεί παρουσία τους.

12. Όταν ο καιρός είναι καλός, όλοι οι μαθητές βρίσκονται στο προαύλιο. Σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την έξοδο των μαθητών στο προαύλιο την ώρα των διαλειμμάτων, τότε αυτοί παραμένουν εντός του σχολείου και η εφημερία γίνεται ανά όροφο.

13. Αντικατάσταση εφημερεύοντος και αλλαγή εφημερίας γίνεται μόνον από το Διευθυντή και τον υποδιευθυντή του Σχολείου.